Over Taal

Nieuws en tips

1-12-2016

 
Heeft u een vraag over het Nederlands?  Twijfelt u over de juiste spellingswijze van een woord?  De taaladviezen van Onze Taal zijn ook via een gratis app te raadplegen. De app 'Onze Taal' geeft razendsnel antwoord op duizenden vragen over het Nederlands en is te downloaden via Taaladvies-app.
 
__________________________________________________________________________

11-10-2016

"Ik zit al de hele middag te gloppen." Gloppen.. kende u dit nieuwe werkwoord al ? Gehoord van een cursist die bij de politie werkt. Het wordt gezegd als schrijven moeite kost en betekent: Geen Letter Op Papier krijgen. Dat is pas economisch taalgebruik! 
Dus je kunt nu ook zeggen: Ik heb gisteren lang geglopt - Toen ik zo glopte, ging de tijd maar niet vooruit. 
Glopt u ook regelmatig? Dan is een training Rapporteren misschien een goed idee.  

 __________________________________________________________________________

1-1-2016

 

 

 

 _____________________________________________________________________________

 15-9-2013

Is het de golf of het golf, de melk of het melk, de opzet of het opzet?

Gebruikers van een iPhone of iPad kunnen het meteen opzoeken, want Lubos Mikusiak uit Amsterdam ontwikkelde de app De Het. Gewoon de eerste letters van een zelfstandig naamwoord intikken en het juiste lidwoord verschijnt op het scherm.

De app bevat de voornaamste regels voor lidwoorden, onthoudt favorieten en nodigt de gebruiker uit een lidwoordenspel te spelen. Mikusiak is trouwens ook de bedenker van de apps Der Die Das en Le La.


14-8-2013

“Gebruik korte zinnen. Gebruik zinnen met maximaal één bijzin. Zet elke zin op een nieuwe regel."
 
Dit zijn algemene schrijfadviezen om teksten voor zwakke lezers leesbaarder te maken. Maar uit onderzoek van de Universiteit Utrecht blijkt, dat zwakke lezers juist verbindingswoorden ( zoals want, doordat, hoewel ) nodig hebben en dat gefragmenteerde teksten (elke zin op een nieuwe regel) het tekstbegrip niet bevorderen, integendeel. De onderzoekers brachten ook het leesproces van leerlingen van het voortgezet onderwijs in kaart door de oogbewegingen te volgen. Daaruit blijkt dat vmbo'ers, havisten en vwo'ers teksten met zinnen met verbindingswoorden sneller lezen dan teksten met zinnen zonder verbindingswoorden. Het onderzoek is samengevat in een tijdschriftartikel. Heeft u interesse, mailt u dan de onderzoekster Gerdineke van Sifhout (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). Zij stuurt u het artikel in pdf-formaat toe. 

9-10-2012

Zoek je een baan en ben je meertalig?
Op 13 oktober is er een internationale beurs voor bilangual people in Amsterdam. Lees verder.

29-9-2012

Verloedert het Nederlands nu ook al door de sociale media?
Niet alleen van de rellen in Haren krijgen de sociale media de schuld, zelfs de Nederlandse taal zou eronder lijden. Ook in mijn trainingen klagen ouders vaak over het taalgebruik in de whatsapps, sms'jes en de chats van hun kinderen. Zij denken dat hun kroost steeds slechter Nederlands gaat schrijven. Voor al degenen die dezelfde vrees hebben, is er goed nieuws. Jongeren blijven gebruik van het Algemeen Standaard Nederlands belangrijk vinden en doen, als het nodig is, daar zelfs erg hun best voor. Dat blijkt uit een onderzoek van De Taalunie. Lees verder....

5-9-2012

Voedt u uw kinderen tweetalig op? Volgt uw kind tweetalig onderwijs? Of bent u zelf meertalig?
Lees dan over  , een groot festival over meertaligheid dat op 19 september in Amsterdam plaatsvindt.
DRONGO

30-8-2011

New Yorkers: Orkaan Irene was te veel gehyped
Deze kop las ik gisteren op de site de Volkskrant. Ik vraag me af wat de schrijver had gedaan met gehyped als bijvoeglijk naamwoord. De gehypede orkaan (?), terwijl wij toch duidelijk een t uitspreken. De juiste spelling is dan ook: gehypet(e).
Voor de spelling van uit het Engels afkomstige werkwoorden geldt net zo goed de regel van het 'T KOFSCHIP. Alleen kijken we niet naar de spelling van de stam van het werkwoord maar luisteren we: de eindkank van de stam van hypen is een p, dus krijgt het voltooid deelwoord een t (gehypet(e)) evenals de verleden tijd (De media hypeten de orkaan).

29-8-2011

September is de maand waarin veel mensen een cursus of opleiding willen gaan volgen.
Dat merk ik ook ieder jaar weer aan het aantal informatieaanvragen en aanmeldingen voor mijn taaltrainingen.De zomervakantie geeft ons de tijd ons te bezinnen op wat we verder willen met onze baan of hoe we ons verder kunnen ontwikkelen. Vaak zwakt ons voornemen al snel af zodra we weer opgeslokt worden door onze dagelijkse werkzaamheden. Daarom heb ik vandaag me alvast maar opgegeven voor een bijscholing. Lees meer op Managersonline.

31-5-2011

De helft van de medewerkers en tweederde van de studenten van de Radboud Universiteit in Nijmegen beheerst het Nederlands onvoldoende
Het Talencentrum van de Radboud Universiteit komt tot die conclusie op basis van de uitslag van een taaltoets. Lees verder het artikel in de Volkskrant.

23-2-2011

Bijna 62 procent van de Nederlanders neemt maximaal een half uur de tijd voor een sollicitatiebrief
Dat blijkt uit onderzoek van vacaturesite Jobtrack.nl. Jongeren blijken meer de tijd te nemen voor het schrijven van een sollicitatiebrief dan ouderen. Van de 26- tot 35-jarigen doet 15 procent er langer dan een uur over, bij de 55-plussers is dit bij slechts 5 procent het geval. Ruim driekwart (75,8 procent) van de ondervraagden voegt geen foto toe aan zijn cv. Hoe hoger men is opgeleid, hoe minder vaak een foto wordt toegevoegd.
Het verbaast me niets dat sollicitanten zo weinig tijd, dus ook zorg, besteden aan hun brief (en cv). In mijn sollicitatietrainingen zie ik vaak dat cursisten één versie van een sollicitatiebrief/cv erop nahouden. Die sturen ze dan steeds op, naar verschillende werkgevers voor verschillende functies. Zo'n brief schrijf je misschien makkelijk in een half uur.
Maar een brief die toegeschreven is naar de baan die je zo graag wilt, is een ander verhaal. Zo'n brief vraagt voorbereiding. Zo informeer je je zo goed mogelijk over de functie en het bedrijf dat een vacature heeft.Je stelt je voor wat jou zo speciaal maakt voor de toekomstige werkgever. Je vraagt je af waarom je precies die baan wilt of je helemaal voldoet aan de functie-eisen. En als je dat allemaal helder voor ogen hebt, begin je aan je brief. Later pas je je cv natuurlijk ook nog aan. En dan ben je langer dan een half uurtje bezig.
Het genoemde onderzoek was nog interessanter geweest als we de cijfers hadden kunnen linken aan het doel van een sollicitatiebrief, namelijk uitgenodigd worden voor een gesprek. Hoe groot was het succes van de mensen die in een half uur een brief schreven?

29-1-2011

Ook ervaren schrijvers en redacteuren maken taalfouten.
Zomaar een artikel in de Volkskrant van 28 januari. Het gaat over over de restauratie van het prachtige altaarstuk Het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck. In de beknopte toelichting op de afbeelding van het drieluik zag ik:
  • een spelfout: naar verluid
  • een grammaticale fout: (..) : immers staan Maria en Johannes de Doper naast hem.
  • En wat te denken van deze zin: Eva en Adam werden eeuwenlang te pikant geacht en verborgen.
Een gevalletje van foutieve samentrekking of niet? Reageer hieronder.

25 -1-2011

Een taaltip voor het gebruik van DE of HET van het Genootschap Onze Taal 

Kies de/het (?) vmbo die/dat (?) bij je past


'Kies de vmbo die bij je past' is juist als er met vmbo verwezen wordt naar een school(gebouw). Bijvoorbeeld: 'Kies de vmbo die bij je past; kom naar onze open dag op 24 januari!'

Daarnaast is 'Kies het vmbo dat bij je past' goed als het soort onderwijs bedoeld is, bijvoorbeeld vmbo-t (theoretische leerweg) of vmbo-k (kaderberoepsgerichte leerweg).

Hetzelfde onderscheid geldt voor havo, mavo en vwo. De volgende zinnen zijn dus allebei juist: 'De eindtermen voor het havo/mavo/vmbo/vwo kunt u downloaden op de website van het ministerie'; 'De havo/mavo/vmbo/vwo die ons werd aangeraden, bleek een schot in de roos.'

(uit: Taalpost 1131)

Altijd handig, zo'n tip over het gebruik van DE en HET, temeer omdat er haast geen regels voor zijn. Het feit dat het bijvoorbeeld de stoel maar het huis is, is niet met regels te vangen. Ieder kind moet voor ieder zelfstandig naamwoord leren welk bepaald lidwoord erbij hoort
De tip hierboven van het genootschap is echter niet helemaal helder: in dit geval kun je nu juist het onderscheid tussen gebruik van de en het preciezer verklaren. Het vmbo gebruik je als je het onderwijs bedoelt, de vmbo als je de school bedoelt. Het de-het-onderscheid correspondeert dus met het onderscheid tussen de school en het onderwijs. En waarom het dan de school is en het onderwijs, ja dat moet je dan 'gewoon' weer leren....

15-1-2011

Ik heb zoiets van vaagste vaagtaal van 2010
 
De uitdrukking ik heb zoiets van heeft de Vaagtaalverkiezing 2010 gewonnen. Op enige afstand volgen 2.0, mensenmens, een stukje en het nieuwe werken. Ruim 1600 mensen deden mee aan deze verkiezing, waarvan 15 procent stemde op ik heb zoiets van. Deze uitdrukking heeft daarmee de titel vaagste vaagtaal van 2010 gewonnen. Andere 'favorieten' waren: proactief, klankborden en goed in je kracht staan.
Mijn tip voor de verkiezing van volgend jaar is: een soort van ...
Waar erger jij je aan?

 

Taalcoach DT

Windheuvelstraat 5
6971 JV Brummen 
 
E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
T  06 20 39 70 91
Skypenaam: detaalcoach